Стисла історія Львова: від старих часів до сьогодення

Володимир Лобода Володимир Лобода
Автор статті
Стисла історія Львова: від старих часів до сьогодення

Якщо подивитися зараз Львів на карті, то це велика територія, яка охоплює собою декілька районів. Загалом у Львові їх 6. Але які події відбувалися перед тим, як перед нами постав сучасний Львів? Тут краще зануритися в історію.

Тому тут ви знайдете історію Львову від початку і до наших днів. Це можна поділити на декілька періодів і розпочнемо із першого.

Галицько-Волинське князівство

Сучасні території були заселені ще у 5 столітті, але наприкінці 10 століття вони належали до Русі і з 1199 року стали частиною Галицько-Волинського князівства.

Це місто засновано було під час правління Данила Романовича. В нього народився син Лев і саме завдяки йому місто назвали Львів.

У середині 14 століття місто захопив Казимир ІІІ і вже тоді Львів став частиною королівства Польщі (або згодом Речі Посполитої) аж на 400 років. На той час це місто було вже досить розвинутим і до нього приїжджали люди з різних країн.

У 1370 році Казимир ІІІ уклав угоду із Королем Людовиком і вже тоді Галичина стала частиною Королівства Угорського і була під владою угорського монарха.

У 1379 році місто стало розвинутим торгівельним і ремісничим місцем, бо всі торговці, що мали проїжджати через Львів, були зобов’язані залишатися на два тижні і продавати там свій товар. Вже тільки після цього вони мали їхати далі. Це було із-за того, що там пролягав Великий шовковий шлях з Криму до Німеччини.

В 1434 році було утворене Руське Воєводство з центром у Львові. У 15 столітті місто стало Лемберґом.

Королівство польське та Річ Посполита

На той час було велике посилення експансії Османської імперії. І торгівля у місті погіршилася, що спричинило збідніння. Також було падіння Константинополя і внаслідок цього багато греків переселилися у Львів.

У 1527 році сталася велика пожежа. Місто було зруйновано майже вщент. Але за допомогою архітекторів з Італії, місто було відбудовано і на той момент повернуто до нового вигляду.

Там почало діяти багато монастирів і за допомогою Львівської братської школи та Львівського єзуїтського колегіуму місто стало головним центром науки і освіти.

У 1578 році було створено козацтво після підписання Стефаном Баторієм документа, який затверджував утворення козацького реєстрового війська.

Але починаючи із 17 століття, то місто опинилося в центрі багатьох воєн, які приводили місто до занепаду. У 1648 році Львів був обложений військами Богдана Хмельницького, а вже у 1704 році воно було пограбовано шведськими військами під керівництвом Карла XII.

Австро-Угорщина

У 1772 році внаслідок поділу Речі Посполитої, Львів відійшов до Габсбурзької монархії і став столицею Галичини і Лодомерії. Тогочасна влада зносила мури і були побудовані нові квартали епохи класицизму. Тоді розвивалася наука і культура, відкрилися два театри, була створена Реорганізація Університету і відкрито Політехніку. Також активно почав ходити громадський транспорт, проведено світло на вулицях, відкривалися видавництва, через місто почало йти залізничне сполучення.

Після революції у Європі у 1848 році, була надана автономія Галичині і Людомерії. Львів став центром українських і польських визвольних рухів.

Під час Першої Світової війни у 1914 - 1915 роках Львів був окупований Російською імперією.

Українська революція

10 лютого 1918 року був проведений маніфест до події укладення Берестейського мирного договору з УНР. А у ніч на 1 листопада 1918 року українці очолили і взяли владу у Львові і 13 листопада цього ж року була проголошена Західноукраїнська Народна Республіка. Але так як у місті переважала більшість поляків, а ніж українців, то сталася польсько – українська війна і Польща окупувала Галичину.

Польська Республіка

У складі Польщі у Львові розвивалася вулична культура і з’явився львіський шансон і батяри. Місто називали «Львівським Парижем».

На той час більша частина населелення були поляками і існувала дискримінація серед українського населення. Тоді під керівництвом Євгена Коновальця була створена Організація українських націоналістів. І розпочався активний український визвольний рух аж до 1990-х.

Радянський період

У 1939 р. Львів і Галичина були окуповані Радянським Союзом. А вже у червні 1941 року Львів був окупований нацисткою Німеччиною. Німці нищили як українців, так і поляків під час війни. Внаслідок Голокосту загинуло майже все єврейське населення у місці. У 1942 році там діяла Українська Повстанська армія, яка вела рухи спротиву проти німців. У 1943 році нею керував Роман Шухевич.

27 липня 1944 року Львів зайняла Червона Армія.

Після війни до Львову переселилися люди зі сходу, з Росії. Потім радянська влада провела індустріалізацію Львову і туди приїхало багато людей із різних місць після 1950-1960-х років. В ті роки саме Львів став найбільш україномовним містом!

І вже тоді він знову став частиною визвольних українських рухів впродовж до проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року.

Незалежна Україна

У 1990-х роках була затяжна криза і був розвал великих підприємств. Але Львів продовжував бути релігійним і культурним центром України.

На початку 2000-х було багато знакових подій: візит Папи Римського Івана Павла у 2001 році на богослужіння та Скнилівська трагедія.

Також львів'яни брали активну участь у Помаранчевій Революції та Революції гідності.

У 2016 році був запущений трамвай на Сихів, що сполучив найбільший спальний район із центром.

На даний момент, Львів став прихистком для багатьох сімей, що евакуювалися із зони бойових дії внаслідок російсько-української війни. До Львова було релоковано понад 100 підприємств, які були в окупації або знаходилися під обстрілами.

Але які б труднощі не тривали, люди продовжують радіти і жити. В цей час багато людей одружуються і створюють сім’ї. До речі, привітати з днем весілля можна за допомогою цього посилання.

А ще можна відвідувати Львів у будь-який день. І не важливо , що на вулиці в цей день: дощ, вітер чи сяє сонечко.

І якщо вас цікавить актуальна погода у Львові, то можете подивитися її перед поїздкою.